Site Overlay

Tőlünk kérdezték

„Egy évtizedekkel ezelőtti és egy újabb szerelem is köt Balatonföldvárhoz”

Az új kikötő Földvárt is megújítja

Megújuló zöldterületet, érintetlenül hagyott ősfákat, rendezettebb, korszerűbb, egész évben szabadon bejárható partot és mólószárakat ígér a Balabo Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Deák Sándor, aki cégével elnyerte a földvári elektromos hajókikötő projektjének megvalósítását.  

Földvárt a Balaton tündérkertjének nevezik, ami nem csoda, hisz miénk a déli part legszebb kikötője és az innen nyíló csodás panoráma. Az egykori fürdő- és társasélet ismert szereplői közül is sokan kötődtek ide: többek között Bajor Gizi színésznő, Szabó Lőrinc költő, Németh László író vagy éppen a földvári sétány névadója, Kvassay Jenő miniszteri tanácsos és vízmérnök. Ezt a múltat nem feledve építi a jövőt Deák Sándor is, szem előtt tartva Balatonföldvár fejlődését.

Meséljen először arról, milyen kötődése van Földvárhoz, mi motiválja tervei megvalósításában?

A Balatonföldvárhoz kötődő szerelem gyerekkoromra datálódik vissza, amikor édesapám révén a családdal nyaralni jártunk az itteni AFIT üdülőbe. Itt tanultam meg úszni, itt fociztunk a parton a többiekkel és fürödtünk napestig a nővéremmel a nyugati strandon. Rengeteg szép vakációs emlék köt ide, nem csoda, hogy később, felnőttként is gyakran visszatértem. 2012 óta van elektromos hajóm, ami mindig is a földvári kikötőben horgonyzott. Egy évvel később aztán megismertem Szandrát, aki 2014-ben a feleségem lett. Akkor döntöttem el azt is, hogy itt szeretnék letelepedni. Elmondhatom tehát, hogy egy évtizedekkel ezelőtti és egy újabb szerelem is köt Balatonföldvárhoz. Szandra szülei egyébként tősgyökeres földváriak, a Csutak család ismert helyi kereskedőcsalád, akiket a déli parton nem nagyon kell bemutatni senkinek. Erős a kötődésük Balatonföldvárhoz, meghatározóak a település életében, sokat tesznek a közért és mindig nyitottak, ha a város fejlesztéséről, szebbítéséről van szó. Ebbe a családba házasodtam be, és szeretném is továbbvinni a tradíciót. A kislányom, Darla jövőre kezdi a sulit a helyi általános iskolában, kétéves Oszkár fiam is ide jár, egyelőre bölcsibe.

Üzletemberként nem ez az első jelentős vállalkozása, hisz ön alapította a Pizza Forte étteremláncot.

Valójában két testvérpár hozta létre 2005-ben a Pizza Fortét: a nővérem és én, illetve egy jó barátom az öccsével. Budapesten és tizenöt másik településen működünk egyre több üzlettel. Büszke vagyok rá, hogy az utóbbi nyolc évben mindig az élvonalban voltunk, vagyunk.

Beszélne a földvári projektről, azaz az elektromos hajókikötő létrehozásával kapcsolatos terveiről?

A tervek szerint – amiről egy rövid, informatív animációs video is készült a Balabo Kft. honlapjára – a hatósági vizsgálatok lezajlása után, jövő ősszel kezdődne az építkezés. Célunk, hogy a mólószárak és környezetük megépítésével megújuljon a Balatonpart ezen szakasza. A nyugati strandon felfrissüljön a zöldterület, korszerűbb és rendezettebb kép fogadja az idelátogatókat. 175 hajóhely épül, amiből 18-at vendéghajók részére készítünk, akkumulátortöltési és sólyázási, azaz vízbeeresztési lehetőséggel. A móló előtti önkormányzati földterületből – a jelenleg fizetős nyugati strand területéből – 300 nm bérelt területen épül majd fel a kikötőmesteri iroda, de lesznek új WC-k, zuhanyzók, öltözők, és a tervek szerint egy grillétterem, bisztro is. Télen modern, vízforgatásos rendszer oldja meg a jégmentesítést, így a kikötő egész évben nyitva tarthat.

Sokan aggódnak, megmarad-e a strand mérete, hol lesz a területbővítés az elvett szakasz helyett?

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a nyugati strand területe megmarad! Bár a két mólószár szélessége elvesz a partszakaszból, ugyanekkora részt vissza is adunk a strandolók számára a nyugati mólószáron, akik így akár egyből a mélyebb, úszásra alkalmas vízbe is be tudnak jutni.

Vannak, akik attól félnek, hogy romlik majd a vízminőség, iszapos lesz a két betonmóló közé zárt partszakasz…

Biztosan sokan emlékeznek a 2012-es kikötőépítési tervekre. A környezetvédelmi hatóság akkor rendkívül alaposan körbejárta a témát, az áramlástani vizsgálattól kezdve maximálisan nagyító alá vett minden felmerülő problémát. A projekt nyolc évvel ezelőtt sem a környezetvédelmi szabályok megsértése miatt bukott el, hanem mert egy apartmanházat akartak a területre építeni. Most ilyen mértékű építkezéssel nem kell számolni, ahogy említettem a kiszolgáló épület és egy grillétterem szerepel a tervben. De természetesen előröl kezdik az áramlástani vizsgálatokat is, és csak az engedélyek birtokában foghatunk neki a munkának. Ha minden a reményeim szerint alakul, akkor a terület szép és rendezett lesz, egy egész évben szabadon bejárható parttal és mólószárral.

Hogyan lesz elegendő parkolóhely a hajókikötő vendégei és a strandra látogató családok számára?

A 175 hajóhelyből először is vegyük le a 18 vendéghelyet, hisz nem feltétlenül lesz folyton csúcson az idejövők száma. De, ha étterembe, cukrászdába megy az ember, akkor sincs annyi parkolóhely, amennyien elférnek ezekben a létesítményekben. Mi is betartjuk a törvényi előírást, ami nagyjából a férőhelyek egyharmadát írja elő. Tárgyalunk egyébként a MÁV melletti terület biztonsági zóna és út közti részéről, a biztonsági sávot természetesen megtartva.

A Balaton és Földvár szerelmeseként mit üzen azoknak, akik félelmekkel, esetleg elutasítással fogadják a kikötő tervét?

Jó lenne hinni, hogy kevesen vannak, akik a fejlődésben, újításban csak a rosszat keresik. Szebb lesz a strand, a családok sportolási, szórakozási lehetősége nem csorbul, a horgászok is egész évben élvezhetik a mólót. Korszerű, rendezett part és egy európai mércével mérhető kikötő épül. A helyiek profitálnak mindebből, hiszen mindez jót tesz az apartmanok, kiadó szobák vendégéjszakáinak növelésében, akik a kikötő miatt jönnek plusz bevételt hoznak a boltosoknak, helyi éttermeknek, az itteni kereskedőknek, szolgáltatóknak, sőt a beruházás az ingatlanpiac számára is fellendülést jelent. Mindenki, aki idejön, nálunk költi majd a pénzét. Szerintem nem mondok azzal újat, hogy ahol fejlesztik a turizmust, ott gazdagodik a település is. Személyes vallomásként pedig csak annyit: szeretném, ha a régi és a most épülő új kikötő között húzódó gyönyörű Kvassay sétány ugyanolyan központi sétahely lehetne Földváron, mint a Tagore Balatonfüreden. Jó lenne itt sétálni majd az unokáimmal is, és egy szép nap végén vacsorázni egyet a barátokkal a kikötő grillteraszán.