Site Overlay

Sajtónyilatkozat

Az utakon egyre több az elektromos autó, nem csoda, ha a közlekedés más területein is hódít ez a megoldás. A Magyar Turisztikai Ügynökség is e témában, azaz elektromos kikötő fejlesztésére, építésére írt ki pályázatot Balatonföldváron, amit örömmel jelentjük be: cégünk, a Balabo Kft. nyert el. Ennek értelmében a környezetvédelmi és vízügyi hatósági vizsgálatok lezajlása után, reményeink szerint jövő ősszel kezdődne az építkezés. A beruházás elektromos hajók töltési helyeinek kiépítéséről szól, ami magában foglalja a mólószárak és az azokhoz tartozó burkolás, a víz- és áramfelvételi lehetőségek, a kandelláberek, és egyéb kiszolgáló létesítmények kiépítését. Célkitűzésünk, hogy segítsük az elképzelést, miszerint korszerű, modern megoldásokkal bejárható legyen a Balaton.

A régi és a most épülő új kikötő között húzódik a nagyjából kilométernyi hosszúságú gyönyörű Kvassay sétány. A megújulás után ez a partszakasz is olyan központi sétahely lehetne Földváron, mint az irigylésre méltó füredi Tagore. A beruházás a városnak adóbevételt hoz, a helyi kereskedők, szolgáltatók és az ingatlanpiac számára fellendülést jelent, hisz, aki emiatt idejön, nyaralót bérel, boltba megy, étterembe jár, azaz nálunk költi a pénzét. S ami ugyanilyen fontos: munkahelyeket teremt egész évre. Mindannyian tudjuk, hisz jól látható példák mutatják, hogy ahol a turizmust fejlesztik a Balaton körül, ott gazdagodik a település.

Terveinkről egy rövid animációs videó is készült, amelyből kiderül, hogyan újul meg a balatonpart ezen szakasza. Felfrissül a zöldterület, de az ősfák érintetlenül maradnak. Zöldebb, rendezettebb, korszerűbb lesz a nyugati strand környezete, és lesz sólyázási (vízbeeresztési) lehetőség is kishajók számára. A móló előtti önkormányzati földterület, azaz a jelenleg fizetős nyugati strand területéből 300 nm bérelt területen épül majd fel a kikötőmesteri iroda, új WC-k, zuhanyzók, öltözők készülnek és terveink közt szerepel egy grillétterem megnyitása is. Bár a két mólószár szélessége a partszakaszból elvesz, ugyanekkora részt vissza is ad a strandolók számára a nyugati mólószáron. Mivel télen egy modern, vízforgatásos rendszer oldja meg a jégmentesítést, a kikötő egész évben nyitva tarthat, a hajókat nem kell kiemelni. A szabadon, mindenki által bejárható mólón padok, a tervek szerint kis játszótér is lesz, és persze horgászni is lehet majd. A hajókat üvegfal választja el a sétáló közönségtől. A beruházás célja, hogy igazi közösségi hely szülessen, egy megújult strand és zöldterület, azaz igazán impozáns, modern partszakasz várja majd a látogatókat. Reményeink szerint unokáink is kisétálnak majd ide, hogy a kikötői mólóról gyönyörködhessenek a balatoni panorámában.

Néhány fontosabb adat:

  • 175 hajóhely, amelyből 18 vendéghely
  • 63 db 15 m-es és 112 db 11 m-es vízforgatásos rendszerű kikötőhely
  • a beruházás tervezett költsége: 1,6 milliárd Ft, a pályázaton elnyert összeg: 897 millió Ft
  • a projekt befejezésének dátuma: 2023.11.30.